אסתי סגל מזכירה הבוקר את שערוריית "פצלי השמן". שם מכובס לשוד נוסף של אזרחי ישראל בידי תאגידים זרים, בחסות ממשלת ישראל, שנזקיה גרועים מאלו של נחיל חרקים רעבתן ועצום מימדים.
השיטה, בגדול – החדרת צינורות ענק רותחים, בטמפרטורה של 300-350 מעלות צלזיוס לעומק של מאות מטרים, וחימום הסלעים בבטן האדמה במשך שנתיים שלוש לפחות. הסלעים הללו אמורים להיות רווים בנפט, שיהפוך בתהליך החימום לגז או דלק שניתן לשאוב בהמשך בתהליכים של שאיבת נפט.
האזור שנבחר: פיסת הטבע הפסטורלית של עמק האלה, שטומנת בחובה ריכוז חשוב של מי תהום – אקוויפר ההר, ונוף בעל חשיבות תיירותית והיסטורית – שיהפכו למפעל קידוח ושאיבה עצום.
איש לא יודע באמת מה יעשה התהליך הנסיוני לסביבה. במקומות אחרים בעולם בהם נוסו וריאציות של העסק, נאבקים עד היום בנזקים האדירים שהשאיר אחריו. צינורות הענק הרותחים עלולים לבשל את מי התהום ולזהמם לצמיתות. הנוף יושחת ואיזון החי והצומח האזורי ישתבש באופן קולוסאלי. גם האפשרות שתיגרם רעידת אדמה בשל החדרת הצינורות לעומק כה רב למשך שנים, למשל – אינה נפסלת.
למעשה, היקף הנזקים הפוטנציאלי המלא לסביבה הוא עדיין בגדר תעלומה, ותושבי ישראל אמורים להיות שפני הנסיונות של טכניקת הפקת הנפט המפוקפקת הזו. בארצות הברית, למשל, עוכבה לחלוטין חלוקת הרשיונות מאז כהונת אובמה, ובשאר העולם מסתייגים מהשיטה ומקפיאים את הניסויים בה.
אי לכך חיפשו התאגידים הזרים מקום שטובת תושביו, בריאותם ושלמות סביבתם – מעניינת לשלטון שלהם את התחת, ומופקרת לחלוטין לחסדי רווחים קלים של בעלי הון. נחשו איזו מדינה נבחרה?
כאן, לא רק שאיש לא ניסה לעכבם, או לחשוף את המיזם לבדיקת אנשי מקצוע, או להסביר להמונים את עומק הסיכון ולאפשר התנגדויות – זימנו את התאגידים ברוב טקס "להציל את מדינת ישראל" אגב השמדתה, פיסה אחר פיסה.
סילבן שלום, ההוא מכנופיית הארבעה שמייצאת לנו בשמחה ובששון את הגז הטבעי, ומי שהיה השר ל"איכות הסביבה" גלעד ארדן, נמנו על טבחי העיסקה הזוועתית הזו – שראש ממשלתנו ממשיך לדחוף במרץ – חרף כל האזהרות של בעלי המקצוע ואירגוני הסביבה.
כי היכן שההון-שלטון מריח פוטנציאל לכסף קל, גם אם הענין כרוך בקבירת אזרחי ישראל בערימת חרא בלתי הפיך – אנחנו בפנים.
מוזמנים לקרוא את יתר הפרטים כאן:
http://www.haaretz.co.il/magazine/.premium-1.2004004
וכאן פוסט מדהים ומקיף של אסתי סגל שגיליתי באיחור כרגע:
http://2nd-ops.com/esty/?p=78299
ולחתום על התנגדות כאן:
http://oil-shame.org/
תגובות
אני מצרפת את התגובה של מנכ"ל החברה מר רליק שפיר כפי שהועלתה בבלוג שלי:
גילוי נאות – אני מנכ"ל חברת IEI.
תקציר הפרקים: יש בשפלת יהודה מאגר פוטנציאלי אדיר של נפט.
יש טכנולוגיה שיתכן ויכולה להפיק נפט איכותי תוך השפעה מזערית על הסביבה.
כל הבדיקות המקדימות במעבדות, התמונה הגיאולוגית וההידרולוגית מראות שאפשר לעשות ניסוי שדה שלא תהיה לו השפעה סביבתית.
מסמך סביבתי הכולל את הנתונים כולל המחקר המדעי הוגש לועדה לתכנון ובניה ובקרוב יהיה נגיש לכל אחד.
אף מומחה – גיאולוג או הידרולוג אינו סבור שיש סיכון בפיילוט.
המשאב ותהליך אישור הפרויקט הזה – כולו בידי המדינה.
אפשר כמובן להציע בלמים ואיזונים כדי לודא שהפיילוט מנוהל כיאות ומפוקח כולל על ידי נציגי התושבים. לעומת זאת התנגדות סתמית שטענותיה היא מי ישב על איזה כיסא ומתי – מה לה?
אדרבא – יקראו המתעניינים את החומר או יזמינו את נציגי החברה להסביר – ואפשר כמובן גם לתת במה למתנגדים – ואז יקבעו דעתם
מזל שמופיע שם הגילוי הנאות. כמו כן, מעניין כמה גיאולוגים שלא פנו אליהם בכלל לחוות דעת – לא נתנו חוות דעת.
היה פרק של סדרת המתח האמריקאית CSI שעסק בזה. אני לא יודע עד כמה המחקר שלהם היה מבוסס אבל לפי הפרק הזה השימוש ב-FRACKING לצורך הפקת השמן גרם לזיהום של בארות המים של תושבי האיזור. הם החלו למות מסרטן בזה אחר זה ויש סצנה שבה אחד החוואים מתאבד ע"י זריקת גפרור בוער לבאר המים שלו שמתפוצצת בלהבה אדירה.
כנראה גם גורם לרעידות אדמה ברדיוס של עד 50 ק"מ מאיזור הקידוח
http://scholar.google.com/scholar?q=fracking+cause+earthquakes+&btnG=&hl=en&as_sdt=1%2C5
כן, כתבתי שלא נשללת גם אפשרות של רעידות אדמה. אבל מה הבעיה? מנסים. ניסינו, ננסה, ניסוי, מנסים. מ-ק-ס-י-מ-ו-ם תלך חצי מדינה ברעידת אדמה. העיקר שגורפים כמה גרושים עכשיו, במכירת החיסול.